יום שישי, 15 באוקטובר 2010

מרוחים על הרצפה: הצצה למסיבות הנוער במודיעין


כתבה שהתפרסמה ב - 

מרוחים על הרצפה: הצצה למסיבות הנוער במודיעין

אלכוהול חופשי, מקומות מבודדים, די-ג'יי פיראטי ועשרות קטינים ששותים עד אובדן הכרה. ברוכים הבאים למסיבות הנוער במודיעין. אב: ידעתי שיש בעיר בעייה של סקס, סמים ואלכוהול, אבל לא חשבתי שכל כך מוקדם

אילן מלר | 2/2/2010 16:04הוסף תגובההדפס כתבהכתוב לעורךשלח לחבר
בשישי בלילה הוזעקה משטרת מודיעין אל הגבעות הדרומיות בעיר (סמוך לגבעת הברושים)  על ידי אחד מתושבי העיר ששמע רעש מכיוון הגבעות. כאשר הגיעו השוטרים למקום האירוע הבחינו בעשרות בני נוער בגילי 14 עד 17, כשחלקם הגדול שתויים לחלוטין.
אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לכתבה.
אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לכתבה. "שיכורים אחרי חצי שעה" צילום: יוסי אלוני

השוטרים הפסיקו מיד את האירוע, אך מאחר שכמות האלכוהול ששתו הילדים הייתה גדולה, נאלצו השוטרים לא רק לשלוח את הילדים לביתם, אלא אף להעלות את חלקם לניידות ולקחת אותם אישית לביתם. חלק מהורי הילדים הוזעקו למקום, בנוסף לניידת טיפול נמרץ שהגיעה כדי לקחת את חלקם לקבלת טיפול רפואי.

בד בבד עם פינוי הילדים לבתיהם, החרימה המשטרה את ציוד הדי ג'יי כמו גם את ציוד ההגברה ולקחה את מארגני המסיבה (שני בגירים תושבי מודיעין) לתחקור בתחנה.
אחד מבני הנוער שנכח במסיבה הוא ר', תלמיד כיתה ט' בן 14, הלומד בחטיבת הביניים מו"ר. לטענת ר' מדובר על מסיבה שהפכה למסורת במרוצת השנים האחרונות  "נוצר מעין מנהג לקיים אחת לשנה מסיבה גדולה לתלמידי כיתות ט' עד י"א, וזו המסיבה שהתקיימה בשבוע שעבר".

מתי התחילה המסיבה? "הגענו בסביבות 23:00 לאיזור (הגבעות הדרומיות, א"מ) ושתינו כבר לפני הכניסה למסיבה. אחרי שנכנסנו המשכנו לשתות עוד, והיו כמה ילדים שממש היו מרוחים על האדמה".

מאיפה השגתם את השתייה לפני המסיבה? "אין לי מושג. אחד החברים הביא אותה, אבל אין בעיה להשיג וודקה. או שמבקשים ממישהו מעל גיל 18 שנכנס לקיוסק, או שהולכים עם חבר מי"ב".

מתי המשטרה הגיעה למקום? "לא שמתי לב לשעון, אבל לא עבר הרבה זמן".

איך הגבתם כשראיתם את השוטרים? "היו ילדים שפחדו כשראו את השוטרים ומיד ברחו הביתה, ומי שלא יכול היה לזוז השוטרים דיברו איתו, התקשרו אליו הביתה או לקחו אותו, או שהזמינו לו אמבולנס".

מה אתה עשית? "אחרי שקלטתי מה הולך ברחתי עם חברי כל אחד לביתו".

נראה לך שתמשיך ללכת למסיבות האלה? "כן. משלמים רק 30 שקל והשתייה חופשית, אבל חשוב לדעת איך לשתות. אני אף פעם לא הגעתי למצב שפוך לחלוטין ותמיד ידעתי מתי להפסיק. כשהמשטרה באה היא בדרך כלל לא מחפשת את השיכורים עצמם אלא את מארגני המסיבה, ככה שכל עוד אני רק אורח במסיבה, אין לי מה לדאוג".

ממשטרת מודיעין
נמסר כי "השניים האחראים למסיבה שנערכה ביום חמישי האחרון בגבעות הדרומיות בעיר מוכרים למשטרה. הם בני 18-19, בוגרי התיכונים בעיר. השניים נלקחו לחקירה בה הכחישו כל קשר שלהם להגשת האלכוהול במסיבה, ובימים אלה מתמשכת החקירה נגדם. הציוד שהוחרם במהלך הערב הוחזר לבעליו".
הכנסה כספית בטוחה
ל', תלמיד כתה י"ב מתיכון עירוני ב' ע"ש יצחק רבין, מתפלא על העניין התקשורתי שעוררה המסיבה האחרונה, כיוון שלטענתו תדירות המסיבות גבוהה. "בדרך כלל מסיבות פיראטיות בסגנון המסיבה האחרונה מתקיימות רק לתלמידי כיתות י' – י"א, והן נערכות אחת לשבוע במהלך השנה ובחופשות אפילו יותר מפעם בשבוע". 
אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לכתבה.
אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לכתבה. "כמעט בכל המסיבות הולכים מכות" צילום ארכיון: פלאש 90

ל' מגלה שהקונספט קבוע. "המארגנים מפרסמים את המסיבה בפייסבוק כך שהמורים או ההורים לא יודעים על קיומן, מחיר הכניסה עומד על 30 שקלים בערך, השתייה בתוך המסיבה מוגשת בחינם ולכן מגיעים לכל מסיבה כ-200 ילדים שרובם ככולם שיכורים כבר אחרי חצי שעה.

"המסיבות מתחילות בשעה 23:00 ומסתיימות בסביבות ארבע בבוקר. הן נערכות במקומות מרוחקים ממרכז העיר, למשל בגבעות הדרומיות, באיזורי ליגד סנטר והישפרו סנטר.

"רוב המסיבות די דומות: עם פתיחת השערים קיים לחץ אטומי על הבר וכולם ממהרים להכניס את האלכוהול לגוף, כשאחת לחצי שעה עושים הפסקה של כעשר דקות על מנת לתת לגוף קצת מנוחה מהאלכוהול, אך מייד עם פתיחתו בשנית של הבר עטים עליו כולם להמשך השתייה. הדי ג'יי ברוב המסיבות הוא אותו די ג'יי, אך הוא אינו קטין אלא בוגר של אחד התיכונים בעיר שכיום משרת בצבא".

ההורים מודעים לקונספט? "אני כלל לא בטוח. גם אני ארגנתי מסיבה אחת כזאת במהלך השנה האחרונה ואמי אמרה לי שכל עוד אין קטינים ששותים אלכוהול אז זה בסדר. מכאן יוצא, שלא כל ההורים מודעים למה שקורה במסיבות".

איך אתם חוזרים הביתה? "יש כאלה שמגיעים למסיבה במוניות ויש כאלה שמגיעים עם רכב. למיטב ידיעתי, תמיד יש נהג תורן שלא שותה והוא אחראי להחזיר את חבריו הביתה בסוף הערב".

אתה יודע שהגשת אלכוהול לקטינים זו עבירה פלילית? "כן. אנחנו מודעים לכך ולכן מארגני המסיבות לוקחים כאן סיכון אדיר. רק בקיץ שעבר הגיעה המשטרה לאחת המסיבות שנערכה ליד הליגד סנטר, ולא רק שהיא סגרה את המסיבה, היא נתנה קנס כספי למארגנים על סך 10,000 שקלים ובנוסף פתחה להם תיק פלילי במשטרה. אנחנו יודעים שהמסיבות הללו אינן חוקיות, אך הן מהוות הכנסה כספית בטוחה למי שמארגן אותם".
אני? רק שתייה קלה
י', תלמיד כיתה י"ב בן 17 מעירוני א', המגיע כמעט כל שבוע לאחת המסיבות הללו, מספר על דרכי ההתחמקות מהמשטרה ומסיירת ההורים.
"סיירת ההורים כלל לא מדאיגה את מארגני המסיבות. ראשית, ההורים מסיירים בעיקר באיזורי הפארקים בעיר ובמרכזים המסחריים, כך שהם כלל לא מגיעים לאיזורים המרוחקים בהן מתקיימות המסיבות, מה גם שכולם יודעים שאין להם את הסמכות לסגור את המסיבות. שנית, גם אם הם כבר מגיעים, לא אכפת להם כל כך מי מארגן את המסיבה ומה קורה שם, הם רק מגיעים כדי לעזור לשיכורים להגיע הביתה בשלום.

"בעניין ההתחמקות מהשוטרים שמגיעים למקום, קיים כבר סוג של נוהל קבוע שידוע לכל המארגנים: ברגע שרואים ניידת מתקרבת למקום מיד מעיפים את כל האלכוהול מהבר וכשנשאלים בנושא, מסירים מעצמם המארגנים את האחריות בכך שהם עונים לשוטרים שהילדים כבר הגיעו שיכורים למסיבה ושכאן מגישים להם רק שתייה קלה".

מ' ו-ל', גם הם תלמידי כיתה י"ב בתיכון עירוני ב', מכירים היטב את ליין המסיבות הפיראטיות בעיר.
"כל סוף שבוע מתקיימת מסיבה כזו וכולם יודעים מי מארגן אותה".

מי המארגנים? "מדובר על כמה חבר'ה שסיימו י"ב שנשכרים על ידי  בני נוער שרוצים שיארגנו להם מסיבת יום הולדת. המארגנים אחראיים על הכל, החל מדי ג'יי וציוד הגברה וכלה בקניית האלכוהול". לטענת ל', האלכוהול הוא לא הדבר הקבוע היחיד במסיבות, גם מכות הפכו לחלק מן השגרה:

"המארגנים מודעים לכך שבכמעט כל המסיבות שהם מארגנים הולכים מכות. כנראה שיש כנופיות של בני נוער שמסוכסכות זו עם זו, האחת מרעות והשנייה ממודיעין. הם מגיעים למסיבה, שותים הרבה ולא לוקח יותר מדי זמן עד שפורצת במקום קטטה שמעיבה על כל המסיבה". 
הורים, להתעורר
נושא מסיבות האלכוהול של הנוער הסעיר בשבוע שעבר את תושבי העיר שהציפו את האינטרנט בתגובות.

"שמעתי על המסיבה שהתקיימה ביום שישי בלילה בגבעות הדרומיות בה מצאו בני נוער בגילאי 13-14 מתגוללים בבוץ כשסביבם (עשרות) בקבוקי וודקה ריקים" כותבת תושבת, "את חלקם פינתה הניידת הביתה, חלקם האחר פונה לקבלת טיפול בבית החולים על ידי אמבולנסים שהוזעקו למקום.

"אני לא באה בטענות למתנדבי סיירת ההורים שבהתנדבות משתדלים לעשות כמיטב יכולתם, אני כן באה בטענות למקבלי המשכורת שצריכים להיות טיפה יותר יצירתיים ולהקדים את הנוער בצעד אחד, רק מתוקף היותם המבוגרים האחראיים. לדעתי, אם ההורים היו לוקחים אחריות על ילדיהם,‬ כל בעיית האלימות והאלכוהול בכל הארץ הייתה נפתרת".

תושב נוסף בפורום, נשמע מעט מבולבל לנוכח הפרסומים הסותרים על הנוער המקומי. "על פי חישוב מהיר הילדים הללו רק בכיתה ח'. האמת שמישהו, תושב מודיעין מכבים רעות, כבר סיפר לי על הבעיה שקיימת בעיר בנושאים של סקס, סמים ואלכוהול מגיל צעיר, אבל לא חשבתי שכל כך מוקדם. מצד שני הסטטיסטיקה מספרת על נוער איכותי במיוחד שמתגייס בהמוניו ליחידות מובחרות. אני מבולבל".

יושב ראש הוועדה למניעת סמים ואלכוהול בעיר, אילן בן סעדון מצר על כך שסיירת ההורים לא הוזעקה למקום האירוע ביום חמישי, ומוסיף דרכי פתרונות חדשים – ישנים: "במסגרת תוכנית המניעה של הרשות הלאומית למלחמה בסמים במודיעין, אנו פועלים ללא הרף בהסברה.

על ההורים ואנשי החינוך לעמוד איתנים מול בני הנוער ולדעת מהם מקומות הבילוי ומהם הסיכונים להם הילדים חשופים. אנו מציגים בפניהם את כל נורות האזהרה האדומות. רק לאחרונה סיימנו את חודש המאבק בסמים ובאלכוהול בו ערכנו פעילויות לכל שכבות הגיל בתיכונים, שכללו הרצאות וסדנאות בתוך בתי הספר ומחוצה לו.
ישר מהבקבוק
ישר מהבקבוק צילום: axc

"במלחמה שאנו מקיימים שותפים כל הגורמים העירוניים בעיר, הן גורמי החינוך בנושא ההסברה, בהנהלתה של ליאת אביזמר שעושה עבודה מצוינת לטובת בני הנוער בעיר, הן אגף השירותים החברתיים בראשות יעקב אלמוג העוסק בטיפול ובמניעה, וכמובן גורם האכיפה – המשטרה".

מה לגבי ההורים? "לצערי המבנה אינו שלם ללא הצלע הרביעית – המעורבות של ההורים. המסיבה שהתרחשה לאחרונה ממחישה את חוסר מעורבותם של ההורים וזו הזדמנות מצוינת לקרוא להם להתעורר ולקחת אחריות, לגלות מעורבות בדפוסי הבילוי של ילדיהם ולהיות ערים למצב בו ילדיהם חוזרים הביתה מבילוי. חשוב להתעניין, לשאול את השאלות, מי לוקח? לאן יוצאים? מי מחזיר? האם יש הורה מלווה?".

סיירת ההורים לא הגיעה למסיבה האחרונה. "בנוגע למקרה בשבוע שעבר. צר לי שלמרות שיתוף הפעולה שיש עם המשטרה לא הזעיקו את סיירת ההורים, למרות שיש להם את הידע והניסיון לטפל במצבים כאלו".

מה לגבי העתיד? "אנו נשקיע כל תקציב שיידרש לפתיחת קבוצות נוספות במידת הצורך וגם בהן אני מזמין את ההורים להיות שותפים. בעקבות המקרה שקרה ביום חמישי האחרון תתכנס הוועדה למניעת סמים ואלכוהול כבר בתחילת חודש פברואר במקום במועד המקורי שנקבע לה, בחודש מרץ. אני מזמין את כל תושבי העיר מודיעין מכבים רעות להיות שותפים בוועדה ולהביע את דעותיהם בנושא. לטובת ילדינו".

מדוברות עיריית מודיעין-מכבים-רעות נמסר: "מודיעין-מכבים-רעות היא אחת הערים המובילות בארץ בתחום הטיפול והפעילות למניעת סמים ואלכוהול בקרב בני נוער. במהלך השנה מתקיימות יוזמות ותוכניות רבות, כאשר רק לאחרונה הסתיים חודש המודעות בעיר לנושא זה כאשר המסר המרכזי שלו היה מעורבות ההורים ואחריותם כלפיי ילדיהם.

"ההורים חייבים להיות מודעים ומעורבים כי בסופו של דבר החינוך מתחיל בבית, במקביל העירייה עושה ותמשיך לעשות ככל הניתן על מנת להביא לצמצום ומניעת שימוש בסמים ואלכוהול בקרב בני נוער".